Terug bij af… Nieuw schema

Ik ben er weer! Na een paar weken af en aan griep te hebben gehad is het weer hoog tijd om te gaan rennen. De bruggenloop hebben we af kunnen vinken (ik ben nog steeds MEGA-blij dat dat gelukt is!) en nu door naar het volgende doel: de New York Mini Marathon in Rotterdam. En ik heb me ingeschreven voor de halve marathon, dus de lat ligt lekker laag 😉
Maar voor de Bruggenloop was ik, in mijn ogen, niet voorbereid genoeg. En nu met de griep achter de rug neem ik het hardlopen toch wat serieuzer en ga ik me dus inzetten op een goede voorbereiding en een verstandig schema om te volgen. Om niet meteen mezelf dood te lopen begin ik weer rustig. De conditie heeft toch een opsodemieter gehad dus het is zaak om mezelf niet over de kop te jagen nu.

Beginnen met een uur kunnen lopen.. Weer…

Enerzijds voelt het een beetje als een teleurstelling, dat ik nu weer opnieuw met een basis schema begin, maar tegelijkertijd moet ik gewoon verstandig zijn. Dus ik heb toch de DecathlonCoach weer aangeslingerd en heb het “1 uur hardlopen zonder te stoppen in 4 weken” schema geselecteerd. Ik acht mijn conditie nog net goed genoeg om 3 kwartier achter elkaar te kunnen hollen, wat wel geadviseerd wordt bij dit schema. En ik hou me tegenwoordig keurig aan wat er gezegd wordt 🙂

En dat schema, dat ziet er dan zo uit. Omdat dit een kort schema is, is het makkelijk te overzien natuurlijk. Wanneer je naar de langere doelen gaat toewerken wordt het een heel boekwerk zowat, maar daar zijn we nog niet. Het is een generiek schema natuurlijk – het schema houdt geen rekening met goede of slechte dagen en het is niet persoonlijk op je afgestemd. Natuurlijk kun je absoluut een training overslaan of het schema verschuiven wanneer je merkt dat het even niet zo goed past of wanneer je even ziek bent geweest.

Wel is het een goede stok achter de deur om op vaste dagen te gaan sporten en echt even bewust tijd voor jezelf te nemen. Ik ben dus vol goede moed weer begonnen, omdat ik optimaal wil beginnen aan het schema voor de halve marathon. Hiermee zou ik in 4 weken weer in staat moeten zijn om een uur te kunnen lopen. Iets wat wel zo prettig is wanneer je gaat trainen voor de halve marathon.

Hoe ziet zo’n sessie eruit?

Het jammere vind ik wel dat de Decathlon Coach niet altijd de warming up erin verwerkt. Bij dit schema bijvoorbeeld, wordt geen warming up in opgenomen. Deze doe ik dus los zelf, want ik ben verstandig!

Bij de eerste sessie zie je dat de app vriendelijk voor me is geweest! Met 30 minuutjes hollen, 3 minuten wandelen en daarna nog 15 minuten hollen. Sessie 8 daarentegen wordt al wat minder vriendelijk. Alhoewel – tegen die tijd moet ik toch wel in staat zijn om 20 minuutjes te kunnen rennen. Die minuut wandelen kan ik dan mooi benutten om even wat te drinken mocht dat nodig zijn. Maar het idee van het schema wordt wel duidelijk zo denk ik.

Niet zelf nadenken

Ik ben lui en gemakkelijk – op deze manier hoef ik niet zelf na te denken over wat ik ga of moet doen. Het nadenken wordt namelijk voor mij gedaan, perfect! Tegelijkertijd heb ik ook telkens een doel voor mezelf. Iets wat ik wil afronden, omdat de “coach” het zegt. Je hoeft die virtuele coach natuurlijk niet trots te maken – maar is me m’n eer te na om een sessie over te slaan of af te moeten breken. Hoe moeilijk kan het nou zijn om 30 minuutjes te rennen, toch? Het fijne is dat het in dit schema nog even niet om snelheid of afstanden gaat. Het belangrijkste is dat het mogelijk wordt om straks dat uur onafgebroken te kunnen hardlopen. Even de basis weer op orde. Of, zoals die Decathlon Coach dat zo vriendelijk zegt: “Ga niet te snel, je moet nog kunnen praten”. Praten doe ik dan weer niet – staat zo raar als je tegen jezelf kletst. Ik zing wel redelijk hard m’n muziek mee, dat telt ook toch?

Het is eerder gelukt

Het is me eerder gelukt met zo’n schema. Nou ja, niet een halve marathon dan, want dat wordt voor het eerst. Maar de Run4Daniel 5KM, die conditie heb ik ook opgebouwd met zo’n Decathlon schema. Het is me dus al eerder gelukt en dat gaat ook zeker nog vaker lukken. En het voorkomt dat ik over m’n eigen grenzen heen ga. Want als je eenmaal bezig bent is het makkelijk om de rem even te vergeten. En dat moeten we natuurlijk niet hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *