Bisoprolol – waarom ik wel, en een ander niet?

Nee, dat is geen nieuw, fancy trainingsschema 🙂 Bisoprolol is een bètablokker en maakt de hartslag trager. Daarnaast verlaagt het ook de bloeddruk en zorgt ervoor dat je hart net wat minder zuurstof nodig heeft. De doseringen verschillen per hartpatiënt en niet iedere hartpatiënt hoeft het dagelijks te gebruiken. Sommigen gebruiken Bisoprolol als noodmedicatie, anderen slikken het, net als ik, dagelijks.

Mijn Bisoprolol dosering

Ik slik dagelijks 1 tablet Bisoprolol, in de dosering van 1,25MG. Een klein pilletje, en eigenlijk bizar dat het zoveel kan regelen in m’n lijf! Iedere ochtend slik ik m’n bisoprolol. De ene keer wat later dan de andere keer, zo eerlijk moet ik ook zijn. Na grofweg een uurtje gaat de bisoprolol werken. Dan verlaagt m’n hartslag (dat is ook meetbaar op m’n Garmin) en merk ik zeker in de zomermaanden dat het benauwde er al snel vanaf gaat. Dat betekent dat ik op dat moment écht met m’n dag kan beginnen. Inmiddels slik ik nu 4 jaar Bisoprolol. Voorheen nog met een vochtafdrijver erbij (Furosemide), maar nu al meer dan een jaar zonder & is de bisoprolol echt het enige wat ik nog dagelijks slik. En het hardlopen doe ik nu ook bijna anderhalf jaar op de Bisoprolol 🙂

Rusthartslag fors omlaag

De Bisoprolol trekt m’n rusthartslag fors omlaag. ’s Morgens als ik op m’n gemak aan het wakker worden ben, heb ik m’n medicijnen natuurlijk nog niet ingenomen. Toch kruipt m’n hartslag dan al langzaam richting de 90 hartslagen per minuut. En dan zit ik alleen maar overeind in bed. Heb ik nog niks geks gedaan! Wanneer ik m’n medicijnen heb ingenomen & nog even rustig verder opstart, zakt de hartslag al snel naar 50-60 hartslagen per minuut als ik gewoon een beetje zit te zitten. Een stuk beter dus. Want laten we eerlijk zijn – als je hartslag telkens omhoog racet, komt dat niet ten goede van je energie & vermogen om te sporten! Maar Bisoprolol is geen “wondermiddel”. Het is niet zo dat je dit pilletje slikt en ineens topfit wordt ofzo. De rest moet ik nog steeds zelf doen 😉

Wennen aan Bisoprolol

Je lijf heeft wel de tijd nodig om te wennen aan de medicijnen. Over het algemeen duurt het 4 tot 8 weken voordat je lijf echt ingesteld is op de medicatie. Slik je er nog andere medicatie bij, dan heb je ook diverse wisselwerkingen tussen de medicijnen. Dan kan het nog langer duren voordat je lijf volledig aanpast aan de bisoprolol. Ik moest in het begin ook echt flink wennen. Omdat het de bloeddruk natuurlijk ook omlaag gaat door de Bisoprolol was ik zeker in het begin toch al wat sneller duizelig en had ik wat vaker een zeurderige hoofdpijn. Gelukkig trok dit na een aantal weken weg 🙂

Ooit zonder de Bisoprolol?

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als er een dag komt waarop ik weer helemaal zonder medicatie zou kunnen functioneren zonder in te leveren op m’n kwaliteit van leven. Voor mij is dat leuke dingen kunnen doen met het gezin, wat uurtjes werken, het huishouden zelf kunnen blijven doen en hardlopen natuurlijk! Ik acht de kans dat dat zonder medicatie lukt vrij klein. Zo realistisch ben ik wel en ik heb daar ook wel vrede mee. Als dat ene kleine pilletje ervoor kan zorgen dat ik kan blijven sporten & m’n kind bij kan houden, dan is dat natuurlijk fantastisch!

Enne, je wijntje drinken?

Ik ben een levensgenieter (geworden) en zo af en toe een wijntje vind ik héérlijk! Ik kijk nu alweer uit naar de vakantie in Frankwijk waar de rosé toch echt het lekkerste smaakt 🙂 Gelukkig is dit ook geen probleem met de bisoprolol. Natuurlijk moet je je niet helemaal klemzuipen – maar goed ik ben van mening dat dat voor niemand goed is. Of je ’t nou aan je hart heb of kerngezond bent. Maar er zijn wat dat aangaat geen restricties. Dat betekent dat ik toch best een normaal leven heb, met de bisoprolol 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *