Je rijbewijs halen met een hartaandoening

Stel je nou eens voor – je hebt alles op de rit, je bent lekker bezig in het leven en denkt: dit is het moment om een rijbewijs te gaan halen! Want, als ik even voor mezelf spreek… Ik heb op m’n 31e nog steeds geen rijbewijs en dat is wel een beetje treurig. Verder is het vooral onhandig, want ik ben altijd afhankelijk van OV… Of m’n man die me overal heen rijdt. Maar lekker onafhankelijk word ik er niet van. Maar dat rijbewijs halen, dat gaat dus niet zomaar.

Redenen waarom ik dus nog geen rijbewijs heb:

  • Geen energie
    Tja, het is natuurlijk een beetje het intrappen van een open deur – maar de afgelopen jaren heb ik echt de energie niet gehad om ‘even’ aan rijlessen te beginnen. Omdat ik niet na 4 rijlessen wil uitvallen, heb ik het al die tijd uitgesteld. Dat zou ik namelijk nogal zonde van het geld vinden. Zo goedkoop zijn rijlessen namelijk niet.
  • Duur!
    Brengt me namelijk gelijk naar het volgende stukje: rijlessen zijn DUUR. Ik werk ‘maar’ part-time, omdat full-time gewoonweg niet gaat. Het UWV is van mening dat ik wel gewoon prima kan werken. Lang verhaal, gaan we het hier niet over hebben. Maar ik verdien dus geen fulltime inkomen.Dat maakt dat rijlessen een bijzonder pittige investering is. Omdat ik wel graag een buffertje wil opbouwen én behouden is dat ook een reden om de rijlessen uit te stellen. Niks zo vervelend als halverwege moeten stoppen omdat het geld op is.
  • Keuringsartsen CBR en deze zélf mogen betalen!
    Jaja, omdat het natuurlijk een enorm risico is om mij met m’n aangeboren hartafwijking in een auto te zetten, moest ik voor ik kan afrijden eerst even de gezondheidsverklaring naar waarheid invullen. Anders vindt de verzekering daar op een later moment wat van. Enne… Mijn mazzel kennende kan ik ‘m maar beter naar waarheid invullen. Maar goed, met een aangeboren hartafwijking vinden ze dat dus een beetje spannend. Dat betekent dat je eerst naar een keuringsarts van het CBR mag. En deze meneer of mevrouw mag je natuurlijk uit eigen zak betalen. Daar gaan de eerste luttele 41 euro al. Maar dat is nog niet anders, want het kan zomaar zijn dat je nog even een extra rijtest moet doen. Die kosten mag je al zelf betalen, want die auto’s lenen ze niet gratis uit.

    Of ze besluiten bij het CBR dat je door een specialist gezien en gekeurd moet worden. Het basistarief voor de keuring van een specialist is een kleine 101 euro (exclusief de BTW natuurlijk). Mocht de specialist langer dan een half uur totaal nodig hebben, dan komt daar nog een luttele 50 euro (ex BTW) per 15 minuten bovenop.

Voelt een beetje als een straf

Kijk dit alles is op zich niet erg – als je dan ook alle voordelen van het ziek-zijn hebt. Maar die moet ik nog even vinden. Wat ik al zei – het UWV keurt me niet af, ieder jaar mag ik braaf m’n eigen risico aftikken. Ik weet uit m’n hoofd momenteel niet eens wat dat is, maar richting de 400 euro gaan we inmiddels wel. Dat is zo’n beetje m’n halve maandsalaris wat ik neerleg voor iets waar ik helemaal NIKS aan kan doen. Op papier ben ik ziek, maar op papier ben ik niet ziek – als je snapt wat ik bedoel. Dat is enorm frustrerend, want hoewel ik enorm blij ben met de gezondheidszorg en de standaard die we hier in Nederland kennen, voelt dat bovenop de toch al redelijk hoge premie alsof ik gestraft word. Maar ik kan er niks aan doen!

Dan wil je een beetje gewoon leven en dingen doen die anderen ook doen (zoals een rijbewijs halen) en dan ben ik daar ook nog +/- 200 euro voor verder (exclusief m’n rijlessen!) voordat ik dat rijbewijs mag halen… En wat als er dan een pipo is die vindt dat ik niet mag rijden? Wat doen we dan met m’n rijlessen? Ik ben dan sowieso ruim 100 euro armer al voor die keuringen.

Dat voelt soms een beetje oneerlijk. En heel eerlijk – ik ben op dit moment nog niet bereid om deze ietwat dure gok te nemen. Dus koop ik maar weer een paar hardloopschoenen. Daar hoeft niemand me voor te vertellen of ik ze wel of niet mag gebruiken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *