Trainen naar een doel – hoe doe je dat?

Hardlopen is leuk, doelloos rondjes lopen vind ik zelf wat minder leuk. Misschien dat het voor een ander heel goed werkt hoor, maar ik heb wel echt een doel nodig om naartoe te werken. Maar hoe doe je dat als je alleen maar in je eentje loopt?

Het meest logische antwoord zou zijn; met anderen lopen. Maar dat ga ik dus niet doen. Niet omdat ik ongezellig ben (of misschien toch wel?), maar omdat ik de hele dag al met veel mensen in gesprek ben. En als ik niet aan het werk ben, dan ben ik wel met onze knul in gesprek. Het hardlopen is voor mij een uitstekend moment om even m’n hoofd leeg te maken, rust te krijgen en heel even in mijn eigen bubbel te kunnen zitten. Een kletspraatje houden tijdens het lopen dat gaat er bij mij dus niet in. Voor, tijdens & na het lopen wil ik rust, hooguit een muziekje aan.

Die optie valt dus al af, lopen in een loopgroepje of iets in die richting. Met andere sporten heb je les of ga je op een vereniging – maar dat valt dus ook af. Toch wil ik telkens naar een doel toewerken. Gelukkig zijn er inmiddels tal van online coaches, trainingsprogramma’s die je in je smartwatch kunt zetten, of andere coachprogramma’s die je kunt volgen. De een duur, de ander goedkoop, de een “koop” je, de ander is een abonnement per maand. Ik heb ze niet allemaal uitgeprobeerd, want ik heb nog steeds geen geldboom.

Lopen met de Decathlon Coach

Zelf ben ik dus aan het lopen geslagen met de Decathlon Coach. De Decat’ Coach (zoals ie in de App Store heet) heeft heel erg veel soorten trainingsprogramma’s. Niet alleen voor het hardlopen, maar ook voor het wandelen, boksen, fitness cardio en krachttraining. Een enorm uitgebreide app dus.

Zoals je kunt zien zit ik nu zelf middenin het traject om mijn eerste 10 mijl te lopen in 10 weken. Met 3 sessies per week zou dit realistisch moeten zijn. Deze 10 mijl is gelukkig niet op tijd, want ik ben en blijf hartpatiënt toch 😉

Je krijgt via audiobegeleiding telkens te horen wat je moet doen. Dus wanneer je moet wandelen, wanneer begin je met rennen, en meer van zulke aanwijzingen. Prettig, want in sommige sessies krijg ik verschillende aanwijzingen. In sessie 14 zit bijvoorbeeld “Algemene Fysieke Voorbereiding”. Hilarisch om te zien, ongetwijfeld… Want dan zitten er stukken in waarin je moet huppelen, je knieën moet heffen of met je hielen naar je kont moet voor een X aantal meter. Dit wordt dus eenvoudig middels audiobegeleiding aangegeven.

Afstand, tijd, gemiddelde snelheid

Wat soms een vloek is, en soms een zegen, is de afstand, tijd & gemiddelde snelheid die ook medegedeeld wordt als audiobegeleiding. Zo krijg je dus niet alleen aanwijzingen, maar ook om de kilometer krijg je te horen wat je tijd is en je gemiddelde snelheid. Soms motiveert dit me alleen maar meer – maar er zijn ook periodes dat ik me daar helemaal gek door laat maken. Maar ook dat is een stukje tussen m’n oren wat ik af en toe echt uit moet zetten. Ik geef ook eerlijk toe, lukt niet altijd even goed hoor 🙂

Werkt zo’n app nou als je wat mankeert?

Heel eerlijk; ik vind dus van wel. Het voordeel is dat je alleen boos kunt worden op een virtueel persoon die je vertelt wat je moet doen – en tegelijkertijd ook voor jezelf kunt relativeren dat zo’n app met name ontwikkeld is voor de gemiddelde persoon. Ik houd mezelf voor dat de gemiddelde persoon geen hartkwaal heeft. Aangezien ik best oké mee kan komen met deze app, moet ik zeggen dat deze app laagdrempelig en goed vol te houden is. Gaat het een dag minder goed of is het een stuk zwaarder, dan kan ik ook gewoon de sessie afsluiten & hem later opnieuw doen. Tegelijkertijd ben je wel heel erg op jezelf aangewezen, met name als het gaat om je grenzen bewaken. Er is niemand in de buurt die zegt “hoi, doe effe heel gauw rustig met je grauwe muil”, dat zul je dus echt zelf moeten bewaken. Dat betekent dat sommigen dus misschien liever met een smartwatch erbij lopen, om hun hartslag te kunnen monitoren. Voor de een werkt dat wellicht goed, ik ben er nog steeds geen fan van en loop lekker zonder smartwatch.

Ook als je niet zo vaak kunt sporten


Weet je van jezelf dat je niet zo vaak kunt sporten (of dat nou door een gebrek aan tijd of een gebrek aan gezond lijf is), dan kun je er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om een van de trajecten te kiezen waarbij je 1x in de week sport. Als je jouw lijf meer tijd tussendoor moet gunnen, is dat een meer dan prima tussenweg. En in alle eerlijkheid; ik schuif soms ook wel eens met de sessies hoor – als mijn lijf echt niet goed aanvoelt of ik krijg het écht niet ingeplanned, dan moet er nou eenmaal even wat verschoven worden 🙂

Ik kan ‘m dus alleen maar aanraden. En het leukste van alles is ook nog dat ie helemaal gratis is, zonder dat je allemaal reclame door je strot heen geduwd krijgt. Double the fun dus 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *